Ashtanga half led
Combineert ademhaling en beweging in dynamische sequenties. De volgorde van de houdingen is altijd hetzelfde, dankzij deze repetitieve volgorde bereiken we een soort meditatieve staat. Deze stijl van yoga versterkt je lichaam, vergroot je flexibiliteit en brengt je geest tot rust.
Lessen aanbod:
15-12-2024
15-12-2024
Ashtanga half led
Zondag 15-12-2024
10:00 - 11:15
📍3 Suisses, Ringbaan-Oost 8, Tilburg.
ASHTANGA YOGA FILOSOFIE
WAT IS HET?
In de kern is ashtanga yoga gebaseerd op een achtvoudig pad, waarbij het doel is om verlichting te bereiken. Dit is een uitgangspunt van de eeuwenoude leer van het Boeddhisme.
Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen. Het verwijst naar de acht ''takken'' die binnen yoga worden onderscheiden en die rond het begin van de jaartelling zijn beschreven door Rishi Patanjali. Iedere tak heeft een eigen thema. Zo is er een over ademhaling, een over het naar binnen richten van de aandacht en zijn er diverse gewijd aan regels van sociaal gedrag.
Het beoefenen van Ashtanga Yoga houdt in dat je alle acht verschillende takken in je op neemt. Elk onderdeel is een apart thema, en het is van belang om deze een voor een te begrijpen om in te zien dat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Het zijn verschillende ingangen om tot een hoger en dieper bewustzijn te komen: samadhi.
De acht takken:
YAMA
NIYAMA
ASANA
PRANAYAMA
PRATYAHARA
DHARANA
DHYANA
SAMADHI
De filosofie achter Ashtanga Yoga is dat door alle acht takken uit te voeren je inzicht krijgt over de ware aard van je ziel. Door het licht helder te laten schijnen en schaduwen zoals onzuiverheden of hindernissen in het dagelijks leven te verwijderen.
De meest bekende stappen zijn de vier naar buiten gerichte onderdelen: yama, niyama, asana, pranayama. De oefening bestaat er aanvankelijk in ons te gedragen volgens yama en niyama, het lichaam te beheersen door asana, en de ademhaling te controleren door middel van pranayama.
- YAMAS
Er zijn vijf yamas. Dit zijn onze sociale gedragswijzen om onze relaties met andere in goede banen te leiden.
Ahimsa: is het niet kwetsen in een woord, gedachte en daad. Lief zijn voor een ander, maar vergeet niet, ook voor jezelf.
Satya: Waarheid. Geen leugens vertellen, roddelen over anderen. Een pad bewandelen dat oprecht en eerlijk is.
Asteya: Niet stelen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, het niet stelen van iemands bezit of rijkdom, maar ook het stelen van iemands tijd, ideen, werk.. etc.
Brahmacarya: Zich onthouden. En dan in het opzicht van zich niet te laten mee slepen in een verlangen of passie.
Aparigraha: Onhebzuchtig zijn. Dingen verzamelen of continu verlangen naar meer, dit kan zijn geld, spullen, ideen...etc.
- NIYAMAS
Dit is het innerlijke gedeelte. Het gaar hier om de relatie met jezelf. Het zijn de innerlijke principes om na te streven in ons dagelijks leven.
Sauca: Reinheid. Het onderhouden van zowel innerlijke als uiterlijke reinheid. Onze geest, het schoonhouden van onszelf, van het milieu, kleding, bezittingen.. etc. houdt onze zienswijze puur en helder. Door een zuivere denkwijze, purifieren we ons brein en zal ook de ziel gezuiverd worden.
Samtosa: Blij zijn met datgene wat we hebben. Het beleven van innerlijke vreugde.
Tapas: Zelfdiscipline. Het beoefenen van zelfdiscipline leidt tot een leven van principes. Voor yoga beoefenaars is vooral het volgen van een dieet belangrijk, een standvastig oefenritme, een dagindeling met regelmaat. Dit zorgt voor een ritme waar geen tijd is voor onzuiverheden of negatieve invloeden.
Svadhyaya: Zelfstudie. Is het bestuderen van hetgeen dat we geleerd hebben. Niet enkel proberen te begrijpen wat er gezegd wordt, maar het verdiepen van dat begrip en het verruimen van onze kennis door te lezen en te onderzoeken.
Isvarapranidhana: Betekent overgave aan de opperste ziel. De beoefening van yoga is een spirituele praktijk niet enkel lichaamsbeweging. Het is een streven naar spirituele kennis. Dit kan je innerlijke kennis zijn, of een kennis van buiten af (bij. een God).
- ASANA
Ashtanga is een dynamische yogastijl, waarbij vloeiende bewegingen worden gemaakt met het lichaam. Het moet het lichaam dan ook verbinden met de ademhaling en er moet regelmatig geoefend worden om resultaat te kunnen behalen.
Er zijn zogezegd zes verschillende series bij de ashtanga yoga, welke je in je eigen tempo moet volgen. Wanneer je een serie goed beheerst, kun je de weg naar de volgende vervolgen. De meest voorkomende zijn de volgende:
Primary Series
Intermediate series
Advanced series
Adem staat centraal bij Ashtanga yoga. Het beheersen van de ademhaling is een van de acht ledematen. Ook is de kijkrichting (Dristi) en het aanspannen van de Bandhas van uiterst belang.
Foto: Primary series volgens het Ashtanga Yoga Institute uitgevoerd door Sharath Jois.
- PRANAYAMA
Controle over de ademhaling is belangrijk voor de mate van levensenergie (prana). Meer controle over je ademhaling staat gelijk aan meer controle over de energie die door je lichaam stroomt.
Het ademen mag enkel door de neus gebeuren, onze neus is anatomisch zo ontworpen dat het de lucht zuiverd voor het ons lichaam binnenkomt, daarnaast zou door de mond ademen het hart verzwakken.
De inademing en de uitademing moeten gelijk zijn in lengte en duur, dit moet worden volgehouden gedurende de gehele oefensessie. Er wordt dan ook een bepaalde ademhalingstechniek aangenomen gedurende de practice, dit heet de Uyyaji ademhaling. De ademhaling is onderdeel van de beweging. De Ujjayi ademhaling is een van de meest gebruikte ademhalingstechnieken in de yoga. Het kan je helpen om tijdens je practice dieper in de houdingen te komen.
De ujjayi ademhaling wordt ook wel oceaanadem genoemd. Dit komt omdat er een licht ruisend geluid vrijkomt door het licht vernauwen van de keel bij het in- en uitademen. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt door de stembanden licht samen te knijpen. Hierdoor ontstaat een geluid dat doet denken aan het ruisen van de zee.